Attention & Joint Attention


Attention ialah keupayaan seseorang untuk memberi perhatian apabila melakukan sesuatu aktiviti.


Joint attention pula ialah perhatian bersama antara 2 individu terhadap 1 perkara. Kedua-dua komponen ini sangat penting untuk dikuasai sebelum belajar bercakap kerana ini merupakan asas kemahiran komunikasi.

Motor Imitation & Taking Turn


Motor imitation bermaksud kebolehahan untuk meniru. Untuk bercakap anak harus boleh meniru perbuatan terlebih dahulu. Dari pergerakan besar hingga ke pergerakan kecil seperti mengerakkan bibir untuk menyebut.


Taking turn pula ialah kebolehahan untuk mengambil giliran. Kemahiran ini merupakan asas kemahiran sosial dimana anak perlu belajar untuk "pause" dan "observe".

Verbal Routine


Verbal routine atau rutin verbal merupakan teknik untuk mengajar anak mengulang perkataan. Kebiasaannya anak akan lebih mudah untuk belajar perkataan baru apabila ianya kerap diulang dalam aktiviti seharian. Pengulangan perkataan sangat membantu untuk anak mengusai kemahiran reseptif dan ekspresif bahasa.

Isi Kandungan Modul


  1. Building Block
  2. Attention & Joint Attention
  3. Eye Contact
  4. Motor Imitation & Taking Turn
  5. Other Medium Option
  6. Verbal Routine
  7. Milestone Perkembangan Komunikasi Sosial
  8. Rumusan

Teacher Ain


Teacher Ain merupakan Clinical Manager di GymCademy graduan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Fisioterapi.


Berpengalaman selama 5 tahun mengendali anak istimewa pelbagai kondisi termasuk lewat perkembangan seperti autism, cerebral palsy dan speech delay.


“Ramai parents mengadu anak ada masalah speech delay atau lewat pertuturan dan tak tahu nak buat apa. Mari belajar teknik mudah perkembangan sensori & kemahiran sosial yang boleh bantu anda selesaikan masalah tu. Lepas ni anda boleh buat sendiri je di rumah